Великодній стіл: народні депутати поділилися улюбленими рецептами

Депутати показали, що готують на великодній стіл

Великодній стіл: народні депутати поділилися улюбленими рецептами

Які паски полюбляють народні обранці та чи до снаги їм зібрати великодній кошик самостійно, дізналася знімальна група "Україна 24". Як нардепи готують паски — у сюжеті програми "Україна Сьогодні".

Господиня-перфекціоністка до візиту журналістів підготувалася: на столі вже відміряні складники, з десяток посипок та прикраси у формі кроликів. Майстер-клас із приготування паски проводить парламентарка з фракції "Голос" Кіра Рудик. Каже, сама родом із Закарпаття. А до паски там є одна вимога, котрою аж ніяк не можна знехтувати: вона має бути як пиріг, насичена, солодка, з цукатами та родзинками.

Популярні відео

Народна обраниця, яка сьогодні, засукавши рукава, господарює в перерві між пленарними засіданнями, зізнається: часу готувати щодня немає. Однак пекти на Великдень — це святе. А сам процес, хоч і віддалено, контролюють члени родини.

"Мені потрібно відрапортувати мамі, татові, всім родичам в Ужгороді, Києві, Київській області – показати, що всіх традицій дотримано", — сказала вона.

Рудик розповіла про головний секрет великоднього столу.

"Мають бути великі яйця, з великими жовтками, не куплені (домашні — ред.)", — сказала вона.

5 годин роботи — і паски за рецептом із Закарпаття готові.

Читайте також: 40 жовтків у тісто: фольклористка розповіла про традиційну паску

Наступний урок кулінарної майстерності дає чоловік - Олексій Гончаренко, народний депутат від "Євросолідарності". Він уродженець Одещини, тому його фірмова пісна страва — традиційна для цього регіону. Оскільки один зі складників — свіжа цибуля, проміжний результат очевидний — сльози.

Поки нардеп готує — скаржиться, мовляв, Великдень хотів би провести з родиною.

"Насправді це проблема, ми рідко бачимося, рідше, ніж раніше", — розповів він.

Як робити великодню паску - не знає, зізнається депутат. А от про форшмак по-одеськи корінний одесит не лише знає, а й добре вміє його готувати. Для цього потрібні: дві цибулини, оселедець і таємний інгредієнт — горіхи з дерева, що росте під вікнами.

Читайте також: Подорожчали всі інгредієнти: у скільки українцям обійдеться великодня паска

Про великодні традиції й рецепти запитали й у "Слуг народу". Олександр Качура приймає нас у себе в офісі — зізнається, що це його другий дім. Каже, що ходити до церкви на Великдень у родині було заведено. Однак стосовно того, що можна святити, виникали суперечки.

"Батько горілку навіть носив освячувати, але мама йому заборонила, сказала, що це не те з продуктів, що треба освячувати", — розповів він.

На закуску господар пропонує готувати зелений салат із помідорами, до яких ласа його півторарічна донька. Пекти паску Качура не запрошував, бо в офісі немає печі, однак рецепт тіста знає. Поступово нардеп з журналісткою переходять до кулінарного уроку — розмальовують те, чого, на думку Олександра Качури, бракує багатьом українським політикам.

"Будемо розфарбовувати яйця, робити крашанки. Такий відомий інгредієнт для страв, але це те, чого, мабуть, не вистачає українській політиці", — сказав він.

Година — і на столі три різні крашанки. Рожева — журналістки "Україна 24", жовта з маками — спільний шедевр. І, звісно, як же без партійної символіки. Партійно-зелену депутат-писанкар створив сам. Можливо, вони й не ідеальні, але зроблені з душею, натхненням та гумором.  

Джерело Україна 24 Теги