В Україні продають рибу з Чорнобиля: дієтолог про те, як уберегтися

Експерт розповів, на що варто звернути увагу при купівлі риби влітку

В Україні продають рибу з Чорнобиля: дієтолог про те, як уберегтися

Як влітку вибрати рибу, щоб не отруїтися і не нашкодити собі, розповів дієтолог Олександр Кущ в ефірі каналу "Україна 24".

"Традиційно ми рибу вибираємо за кольором зябер, станом луски, шкірних покривів і так далі. Ці ознаки знає кожна господиня. Але торговці дуже часто хитрують. Є природні консерванти — сіль, мед, — які уповільнюють процеси псування. Тому уважно дивіться, щоб риба була непошкоджена, тому що це місця проникнення будь-якої інфекції.

Не соромтеся запитувати, звідки виловлюється риба. Не секрет, що зараз дуже багато риби виловлюється в Чорнобильській зоні, і вона таємними шляхами потрапляє до нас. Запитуйте, який регіон. Найкраще рибні господарства, які мають сертифікати і їх якість перевірена", — сказав він.

Читайте також: Спека і харчування: дієтолог розповіла, скільки фруктів в день можна їсти

Дієтолог розповів, як правильно готувати рибу.

"Готувати краще при низькій температурі. Риба, на відміну від м'яса, готується набагато швидше, вимагає нижчих температур. Найкращий варіант — запікання або приготування на пару. В рибі найцінніше — фосфор, мікроелементи, вони не руйнуються від термообробки. А ось вітаміни можуть від глибокого смаження гинути, і продукт стане менш корисним. Азійці ще люблять маринувати рибу. Сиру рибу я не рекомендую у нас їсти , тому що вона проходить дуже довгий шлях від океану до столу. Ми не морська держава, чорноморський вилов зараз дуже скромний, тому краще обробляти рибу добре", — сказав він.

Популярні відео

Також експерт розповів, яка риба краще - морська чи прісноводна.

"Найкраща з точки зору здоров'я — це жирна океанічна риба, яка містить велику кількість поліненасичених жирних кислот. Це вважається відмінним джерелом Омега-3. Це оселедець, тріска і практично вся атлантична риба. Але не треба забувати і про нашу річкову рибу. Вона більше костиста, але за якістю білка і кількістю мікроелементів вона не поступається океанічній, це справа смаку", — сказав він.

Раніше експерт розповів, які продукти купувати і як змінити своє харчування влітку.

Джерело Україна 24 Теги