Біологічна зброя: в МОЗ сказали, чим небезпечні прострочені газовані напої

Консерванти та ароматизатори в напоях на сонці можуть розпадатися на шкідливі компоненти

Біологічна зброя: в МОЗ сказали, чим небезпечні прострочені газовані напої

У прострочених газованих напоях часто можуть міститися небезпечні для здоров'я речовини, особливо в спекотну пору року.

Про це розповіла в ефірі програми "Споживач має право" на телеканалі "Україна 24" фахівець з факторів ризику Центру громадського здоров'я МОЗ Наталія Усенко.

За її словами, прострочені напої небезпечні тим, що там розвивається грибкова флора, крім того, в спеку швидше проходять хімічні реакції.

"У продукти харчування так чи інакше додаються консерванти, ароматизатори, які є фотонестійкими, на сонці відбуваються фотохімічні реакції, і ці речовини перетворюються на щось, абсолютно небезпечне для нашого здоров'я. Продукти з вичерпаним терміном зберігання - це біологічна зброя", - пояснила фахівець ЦГЗ МОЗ.

Читайте також: Який чай краще пити в спеку: поради від експерта

Популярні відео

Усенко також розповіла, що крім органічних кислот в газовані напої додають фосфорну кислоту.

"Вона не дозволяє вуглекислому газу, яким штучно насичують напої, швидко виходити з води. І відчуття на зубній емалі - це фосфорна кислота", - сказала Усенко.

Читайте також: Українців попередили про продукт з небезпечним "сюрпризом": що треба знати

Раніше експертка з якості та безпеки харчових продуктів Марія Янчик в ефірі телеканалу "Україна 24" розповіла, чим небезпечна шаурма в умовах літньої спеки.

Джерело Україна 24 Теги