"Призводить до задухи": українців попередили про продукти з небезпечним "сюрпризом"

Експертка нагадала про шкоду нітратів в овочах

"Призводить до задухи": українців попередили про продукти з небезпечним "сюрпризом"

В Україні починається сезон ранніх овочів, які можуть містити шкідливі для здоров'я нітрати.

Про це розповіла в ефірі програми "Споживач має право" на телеканалі "Україна 24" доцентка кафедри технології консервування Національного університету харчових технологій Оксана Точкова.

"З одного боку, існує такий фактор, як накопичення негативних речовин у різних зелених продуктах, зокрема, ранніх плодах. З іншого боку, на сьогодні стільки різних методів визначення, що в багатьох садівництвах немає перевищених норм за нітратами", - зазначила Точкова.

Читайте також: "Може викликати рак": дієтологиня попередила українців про небезпечний продукт

Популярні відео

За її словами, "вся зелень, представлена ​​на нашому ринку, дійсно без перевищених доз".

"Самі нітрати не є настільки негативними. Вони під діями ферментів кишківника перетворюються в нітрити, і саме нітрити, потрапляючи в кров, створюють метгемоглобін. Це речовина коричневого кольору, яка не дає переносити кисень і вуглекислий газ по крові, і призводить до задухи. Якщо наш організм отримує нітрати, це не завжди негативно. Самі нітрати є бактерицидною речовиною, регулюють серцево-судинну систему, все контролюється нормою. У всіх овочах, воді є нітрати. Але саме вода є найбільш небезпечним фактором надходження нітратів і нітритів. Це кабачки, зелень, помідори", - розповіла вона.

Читайте також: Яке молоко не можна вживати: українцям дали пораду

Раніше економіст Олег Пендзин в ефірі телеканалу "Україна 24" розповів, як зміняться ціни на овочі в Україні.

Джерело Україна 24 Теги